Viikkoni alkoi aivan uudella tavalla. Pidin maanantaiaamuna esitystä etäyhteyden välityksellä. Etäkonttorina toimi viikonlopun aikana kyhätty viritelmä kotini keittiössä.

Pienten teknisten vaikeuksien ja alkukankeuden jälkeen homma alkoi sujua. Oli sympaattista nähdä kollegat kotivaatteissa etäyhteyden päässä. Huomioni kiinnittyi väistämättä siihen, kuinka läsnä työkaverini olivat, vaikka fyysisesti olimme kaukana toisistamme. Etäyhteyden chatissa lensivät kollegoiden hauskat läpät, jotka toivat iloa työpäivääni.

Lähentääkö fyysinen etäisyys asiantuntijayhteisöä?

Taisimme chatissa perustaa vapalaisten purjehduskerhon, kun kerroin pitkäaikaisesta rakkaudestani merellä seilaamiseen. Tyyni meri ei kuitenkaan opeta taitaviksi purjehtijoiksi, vaan tällä hetkellä siihen tarvitaan paljon käytännön työtä, oma-aloitteisuutta sekä kykyä johtaa omaa etätyötä. Minulle jäi mieleen työkavereideni asenne tämän uuden ja erikoisen tilanteen äärellä. Joillekin vastaavan laajuinen etätyö on ehkä ollut jo useamman vuoden arkipäivää. Me taas olimme tänään aivan uuden asian edessä, kun siirsimme tavaksi muodostuneen yhteisen aamiaisen etäyhteyksien päähän.

Digitaaliset työkalut ja alustat tulevat lähes jokaisen asiantuntijatyötä tekevän arkeen lähiviikkojen aikana. Etäpalaverit, lounaat, skumpat sekä kirjavinkit jaetaan Zoomin ja muiden etätyökalujen välityksellä. Sisäistä viestintää tehdään esimerkiksi Slackissä ja budjetteja lasketaan yhdessä Google Drivessä. Teams tuo monille helpotusta etätyöskentelyyn. Läheisiin voi pitää yhteyttä FaceTime ja Hangouts -puheluilla. Monet pitävät hommat järjestyksessä Kanban-taulujen, Basecampin, Mondayn, Trellon tai Asanan kanssa.

Lähempänä henkilökohtaista tilaa 

Pääsemme lähiviikkojen aikana lähemmäksi työkavereita ja kurkistamaan aidosti heidän arkeensa. Etäyhteyden päässä työkaverin elämästä saa aitoja vilauksia. Näkee kodin ja pienen lapsen heittämässä digitaalisen yläfemman. Mieleen nousee kollegani aamulla minulle esittämä kysymys.

Olemmeko lähempänä henkilökohtaiseen tilaan pääsyä kuin ”normaalissa” arjessa? 

Lähentääkö fyysinen etäisyys työyhteisöä enemmän kuin olemme ajatelleet? Tämän aamuisen perusteella vaikuttaa hyvin vahvasti siltä. Etäpalavereissa näemme toistemme keittiöt, lemmikit, kotiasut. Näemme toinen toisemme aidon riisuttuina, emmekä toimistoarjen performanssissa.

Etäkonttori on armollisempi paikka myöntää oma ihmisyys

Tukka voi olla vielä suihkun jäljiltä märkänä tai lounasta ei ole muistanut syödä vielä ennen iltapäivää.

Seuraavien viikkojen aikana pääsemme omaksumaan ja rakentamaan aivan erilaista kulttuuria uusien digitaalisten työkalujen välityksellä niin työajalla kuin vapaallakin. Empatia ja muiden ihmisten auttaminen tulee korostumaan ja tunteet voivat heitellä laidasta laitaan. Malttia uusien työkalujen kanssa tullaan tarvitsemaan. Kotikonttorilla voi olla monta aikuista yhtä aikaa palaverissa puhumassa, kun lapset leikkivät taustalla. Monen päivän itsenäinen puurtaminen voi myös alkaa tuntua yksinäiseltä ja vaikuttaa omaan mielialaan. Tilanne on meille kaikille omalla tavallaan haastava ja elämä heittelee meitä kohti tuntemattomia vesiä. 

Auttaaksemme jokaista suomalaista yritystä operoimaan uudessa tilanteessa, tarjoamme avointa mahdollisuutta katsoa tiimiälyvalmentajamme Satu Irisvikin etäluentotallenne itsensäjohtamisen parhaista toimintamalleista. Luento kestää noin tunnin. Pääset katsomaan etäluennon täältä.

Pidetään huolta itsestämme, omasta jaksamisesta sekä toisistamme lähellä ja kaukana. 

Ella Ronkainen on sisällönsuunnittelija ja digitaalisen markkinoinnin asiantuntija, jolle ihmisyys ja empatia menevät aina edelle.