Kevään ajan urheiluliigat olivat tauolla. Onneksi Vapan sisällönsuunnittelijaharjoittelijat pitivät kisakuntoa yllä. Mitä he vastaavat klassisiin urheilukysymyksiin?

Onnistunut kausi on nyt ohi. Mitä sanoisit tammikuiselle itsellesi, joka valmistautui tulevaan suoritukseen?

Anni: Usko itseesi, unelmiisi ja osaamiseesi! Vaikka menetkin pelaamaan huippujokkueeseen, et tullut turhaan valituksi try outeista. On oikea ratkaisu kokeilla siipiäsi rakastamassasi lajissa – oikealla asenteella pääset vielä pitkälle!

Lotta: Kannattaa tarttua tilaisuuteen – Jokainen tsäänssi on mahdollisuus! Vaikka tilaisuus harjoitteluleirille tuli hieman yllättäen, kannattaa ehdottomasti lähteä mukaan. Löydät Vapalta oman juttusi ja osaat sen hyvin, ole avoin urahaaveillesi!

Sykähdyttävin urheiluhetki keväältä?

Anni: Onko pakko nimetä vain yksi? Palkinnot sykähdyttävät aina – oli ihana saada heti ensimmäisillä viikoilla ansiomerkki positiivisesta meiningistä. Alkukeväästä toimistolla ehdittiin myös hassutella urakalla, ja se jos jokin on lähellä sydäntäni. Lempiperjantaini oli, kun järjestimme ysärikotibileet, joissa tarjoiltiin nakkisiili. Ammatillisesti sykähdytti, kun kirjoitin ensimmäisen asiakastekstini, ja se sai osakseen ylistystä. Jännitys laukesi rytinällä! Iloa tuotti myös, kun esittelimme asiakkaalle onnistuneen konseptin, ja äkkäsin olevani osa ihan mieletöntä tähtiketjua.

Lotta: Tietysti se, kun nappasin heti alkumetreillä arvostetun Viikon Bruce Willis -palkinnon. Asiakasprojektien osalta oli erityisen upeaa huomata työn imu. Haastattelin spesifin alan huippuasiantuntijaa, ja aihe oli älyttömän mielenkiintoinen. Koin upeita onnistumisen tunteita, kun haastattelu ja juttu itsessään menivät täysin nappiin. Erityisen mieleenpainuvaa oli myös delegoida 100 munkin vappuyllätys. Vapa days are like a box of chocolates, you never know what you’re gonna get.

Mitä haluaisit sanoa joukkuetovereistasi?

Anni: Jo ensimmäisestä puhelusta välittyi Vapan lämmin tunnelma. Työhaastattelussa tunne vahvistui, ja ensimmäisenä päivänä oli ihanaa astella Vapan lämminhenkiseen pukuhuoneeseen. Nauru raikui ja Vapan mieletön kulttuuri lävisti heti ihoni. Omasta tiimistäni – Unagista – on tullut kuin perhe, tukikohta jossa jaetaan ilot, surut ja puujalkavitsit. Samalla minulle on vahvistunut, että erityisen tärkeää työssä ovat ihmiset ympärilläni. En ole yksilöurheilija vaan tiimipelaaja, joka saa ketjukavereista energiaa.

Lotta: Kaikki ovat olleet mahtavan oloisia tyyppejä – Vapalla on todella välitön tunnelma. Heti alussa oli helppo tutustua uuteen seuraan, kun kaikki toivottivat lämpimästi tervetulleeksi. Oma tiimini on ollut tukena ja yhteisöllisyys on jatkunut etätöistä huolimatta. Opit on jaettu myös yli tiimirajojen. Murheiden kanssa ei ole jäänyt yksin, sillä itsenäisestä työstä huolimatta aina on saanut apua.

Mitä olet oppinut markkinointiviestinnän pelikentältä?

Anni: On tullut opittua valtavasti! Vaikka olen opiskellut markkinointia paljon, Vapalla olen oppinut modernin markkinoinnin otteen – mikä oli juuri sitä, mitä odotinkin. Olen oppinut hahmottamaan suuria kokonaisuuksia paremmin, esimerkiksi miten kaikki tuotettavat sisällöt johdetaan yritysten omista strategioista.

Lotta: Opin, miten moninaisia työtehtäviä markkinoinnin kentällä tehdään, ihan spesifeistä detaljeista valtaviin kokonaisuuksiin. Sisällönsuunnittelijana olen oppinut selkeyttämään, nopeuttamaan ja vahvistamaan omia pelitaitojani sekä hyödyntämään erilaisia markkinoinnin sisältötyyppejä. Aiempia harjoittelijoita seuraamalla olen myös ymmärtänyt, miten hienosti omalla urallaan voi edetä yhdessäkin talossa. 

Käytitkö dopingia, harrastitko vilppiä?

Anni & Lotta: Kielikello.fi, Synonyymisanakirja ja kaikken hakukoneiden kuningas Google ovat tulleet tutuksi. Pari kertaa on tullut otettua myös varaslähtö. 

Miltä nyt tuntuu?

Anni: The race was good but the car was bad. Hyvältä siis tuntuu! Vaikka maailman tilanne myllersi ympärillä, ammatillisesti tämä on ollut todella antoisa kevät. Tulen myöhemmin varmasti ajattelemaan lämmöllä tätä kautta. Aloitin mustana hevosena, mutta poistun hurjasti kehittyneenä ja kasvaneena. Harjoittelijana saa paljon vastuuta, mutta lopulta tämä on ollut melko huoleton matka taivaltaa.

Lotta: Tuntuu haikealta, mutta huikealta. Vielä olisi jäänyt annettavaa, mutta loppurutistus on nyt tehty. Näillä opeilla on hyvä lähteä uuteen kauteen. Tuleva tiimi on tosin vielä auki. 

Huippu-urheilija tarvitsee myös lepoa. Millä tyylillä kirmaat kesälaitumille? 

Anni: Tämän pitkän suorituksen jälkeen aion nauttia hyvin ansaitun palautusjuoman! Ajattelin myös maastoutua Mustikkamaan rentouttaville rannoille ja nauttia elämästä läheisteni seurassa. 

Lotta: Kesän aktiviteetit eivät lopu tähän. Pieni aikalisä on tulossa, mut sen jälkeen on aika virittäytyä vanhojen harrastusten pariin. Aion pitää itseni sopivan kiireisenä, ettei kisakunto pääse täysin lopahtamaan. 

Vau mikä joukkue, mä oon niin ylpee et oon saanut olla mukana täs kerran. 

Anni, mäkin itken.

Kaikki hieno loppuu aikanaan. Joka hetkestä nautin – tähän on hieno lopettaa. 

Vapan kevään 2020 sisällönsuunnittelijaharjoittelijat Anni Leino ja Lotta Mäki-Punto inspiroituivat lopputunnelmissaan Teemu Selänteen ja Kaj Kunnaksen legendaarisesta haastattelusta vuoden 2014 olympialaisissa.