Tekoäly muuttaa markkinointia eikä vähiten sisältöjen tuottamista. Tällä hetkellä kirjoittavan tekoälyn kanssa tekstin tuottaminen vaatii kuitenkin edelleen erinomaista lukutaitoa. Jos kirjoittamisen sanotaan olevan lukemista, tekoälyn avulla kirjoittaminen sitä vasta onkin. Itse asiassa kirjoittavaa tekoälyä tulisi käyttää samoin kuin olemme tottuneet käyttämään käännössovelluksia: kriittisesti ja toistaen. Tämä johtuu siitä, miten kirjoittava tekoäly tekstiä luo.
Teksti on tilastollisen mallin tulos
Kirjoittavat tekoälyohjelmistot perustuvat koneoppimiselle, jossa ohjelmiston kielimallille
annetaan valtava määrä tekstiaineistoa, josta se oppii peräkkäisten sanojen todennäköisyyksiä. Sanojen merkitystä se ei ymmärrä, vaan tekoälylle ne näyttäytyvät numerosarjoina. Kielimalli on todennäköisyysfunktio, joka laskee seuraavan sanan todennäköisyyden sitä edeltävien sanojen perusteella.
Tämän hetken edistyksellisimmät kielimallit, kuten GPT, ovat niin kutsuttuja transformer-kielimalleja. Nämä transformer-kielimallit perustuvat juuri tälle toimintaperiaatteelle, jossa ohjelmiston algoritmi ottaa syötteekseen edelliset sanat ja tunnistaa niistä tärkeimmät. Tämän jälkeen se laskee todennäköisyysjakauman seuraavalle sanalle.
Sanojen todennäköisyysjakaumasta kielimalli arpoo valittavan sanan. Arvalla se simuloi ihmismielen luovuutta ja kykyä valita eri vaihtoehtojen väliltä. Näin sana kerrallaan arpomalla tekoäly lopulta tuottaa tekstiä.
Todennäköisin, siis tylsin
Todennäköisyysjakaumassa todennäköisin sana on se, jota kielimallin aineistossa sitä edeltävien sanojen jälkeen on useimmiten käytetty. Todennäköisin tulos on siis tylsin vaihtoehto, joka toisaalta voi myös olla paras. Jokaisen sanan kohdalla ei kannata kikkailla.
Kielimallin on tarkoitus miellyttää ennalta määrättyä kaavaa ja toteuttaa algoritmille suotuisa parametrijono. Lopputuloksena on ”toimivin mahdollinen” lopputulos, joka ei välttämättä ole lukijasta paras mahdollinen.
Koska esimerkiksi chatGPT tarjoaa mahdollisuuden antaa sille ohje, kuinka sovelluksen halutaan kirjoittavan, todennäköisyysjakauman painotuksiin voi vaikuttaa. Pyytämällä vaikkapa runomuotoista vastausta todennäköisyysjakaumassa painottuvat perinteistä runomuotoa vastaavat sanat ja säkeen lopussa riimiparit. Lopputuloksena on usein runomuotoinen teksti. Todennäköisyysjakauma perustuu siis edeltäviin sanoihin ja sille annettuun kontekstivektoriin eli ohjeeseen, kuinka mallin toivotaan kirjoittavan.
Käytä kuten kääntäjää
Arpaonneaan voi parantaa antamalla tarkka ohje. Se muuttaa sanojen ”lämpötilaa” ja suosii tietynlaisia sanoja, jotka eivät välttämättä ole kaikkein yleisimpiä. Alusta, kontekstoi, eläydy, tarkenna, tähdennä ja selitä. Siltikään seitsemän oikein -rivi tuskin paukahtaa heti ensimmäisellä yrittämällä. Silloin täytyy kysyä, vaatia, taivutella, vängätä ja toistaa.
Kirjoittavan tekoälyn luonteesta johtuen tekstiä tulee jaksaa kaivaa päästäkseen hyvään lopputulokseen. Ensimmäinen vastaus on todennäköisesti tylsä. Vastausta täytyy jumpata osissa ja toistoissa.
Kirjoittavaa tekoälysovellusta tulisikin käyttää, kuten on tottunut käyttämään vaikkapa Google kääntäjää: kriittisesti, makustellen, pienissä osissa, muotoilua muuttaen ja toimivat osaset käsin poimien. Tekoälyssä on kuitenkin potentiaali loistavaan lopputulokseen. Kun arpa osuu kohdalleen ja todennäköisyysjakaumasta valikoituu suotuisia vaihtoehtoja, tuloksena on jotain uutta ja erinomaista.
Tekoäly ei kirjoita
Tekoäly ei siis varsinaisesti kirjoita, koska luovaan kirjoitusprosessiin kuuluisivat esteettisesti perustellut valinnat sekä tavoite miellyttävästä lukukokemuksesta. Nyt nämä tavoitteet ovat kirjoitusohjeen antajalla. Tekoälyn kirjoittamisen prosessi onkin lähempänä kääntämistyötä. Kirjoittava tekoäly on kääntäjätyökalu, jolla sille annetun ehdotteen ajatukset tai ideat käännetään tekstien kielelle, siis teksteiksi.
Lopputulos on – todennäköisesti – Google-kääntäjän tuloksen kaltainen jono sanoja, jotka parametritasolla vastaavat sille annettua syötettä. Se, miltä lopputulos ihmissilmään näyttää, on tapauskohtaista ja kiinni myös tuurista.