Kun saimme Idan kanssa idean Vapasta vuonna 2009, termiä ”digitaalinen sisältömarkkinointi” ei juurikaan tunnettu Suomessa. Maailmanlaajuisestikin ala oli lapsenkengissä ja ensimmäinen digitaaliseen sisältöstrategiaan keskittynyt teos oli julkaistu vasta samana vuonna. Brändeillä ei ollut prosesseja, budjetteja tai sisäisiä rakenteita merkityksellisen sisällön luomiseen sosiaalisessa mediassa – eikä ihme, sillä esimerkiksi Instagramia ei ollut vielä edes olemassa. On jollain tapaa onni, että emme tienneet yrittämisestä mitään, sillä seuraavat vuodet tulisivat olemaan vaativia. Olimme idealisteja ja ummikkoja, ja ehkä juuri tämän takia uskalsimme yrittää aikana, jolloin yrittäminen ei ollut muodikasta tai kovin yleistä.
Uuden maaperän raivaamista
Idea sisältömarkkinointitoimistosta vei meidät tilanteeseen, jossa toimintamallit piti kehittää tyhjästä ja sisällön arvo oli vielä avoin kysymys. Suurin haaste Vapan alkuaikoina ei ollutkaan vain näkemyksen rakentaminen vaan asiakkaiden vakuuttaminen siitä, että sosiaaliseen mediaan ja sisältöihin kannattaa investoida. Valmiita toimintamalleja, kilpailijoita ja keissejä oli vähän tai ei ollenkaan.
Ensimmäisinä vuosina pääsimme yhtä lailla kouluttamaan toimialaa kuin auttamaan brändejä ymmärtämään, että sisältö ja sosiaalinen media voivat olla yleisöjä sitouttava voimavara. Hyödynsimme markkinamuotoilun periaatteita ja jälkikäteen ajateltuna teimme uskomattoman paljon erilaisia toimenpiteitä ajattelun vakiinnuttamiseksi pienellä markkinalla. Järjestimme tapahtumia, kirjoitimme Suomen ensimmäisen digitaalista sisältöstrategiaa käsittelevän kirjan ja teimme julkaisuja, joiden halusimme rohkaista yrityksiä muutokseen. Näissä julkaisuissa kirjoittajina olivat muun muassa Alexander Stubb, Koko Hubara, Mika Aaltonen ja Alf Rehn. Ei huono lista ajattelijoita!
Tervetuloa kilpailu
Todellinen käännekohta Vapalle tuli vuonna 2013, kun Fazer valitsi meidät kumppanikseen verkkosivujensa uudistusprojektiin. Kati Sulinin johdolla Fazer tunnisti ensimmäisinä brändeinä sisällön ja sosiaalisen median potentiaalin. Tuo hanke, jota teimme Solitan ja silloisen palvelumuotoilutoimisto Palmun kanssa, vahvisti sisältöjen arvon ja vei paitsi asiakasta myös meitä eteenpäin.
Suomen ensimmäisenä (digi)sisältötoimistona saimme merkittävän etumatkan muihin, mutta Vapan todellinen kasvu alkoi kun markkinoille alkoi tulla kilpailua. Sisältömarkkinoinnin saadessa jalansijaa, asiakkaat alkoivat vertailla toimistoja ja silloin varhainen pohjatyö kannatti. Emme olleet vain ensimmäisiä vaan jo vakiintunut toimija. Omasimme toimintamallit, menestystarinat ja kyvyn toimittaa tuloksia. Näin ollen emme vastustaneet kilpailua vaan päinvastoin, toivotimme sen tervetulleeksi. Se vahvisti uskoa Vapan visioon ja auttoi nopeuttamaan markkinoiden kypsymistä.
Vakaa jalansija ja vahvan kasvun aika
Vuoteen 2015 mennessä Vapan lähestymistapa oli alkanut saada vahvempaa jalansijaa. Olimme onnistuneet todistamaan, että sisältö voi olla keskeinen elementti brändin rakentamisessa. Työ asiakkaiden kanssa osoitti, että digikanavat tarjoavat keinon sitouttaa kohderyhmiä. Vapa astui tämän myötä vahvan kasvun aikakauteen.
Taaksepäin katsottuna ensimmäiset viisi vuotta eivät olleet pelkästään selviytymistä. Ne olivat perustusten rakentamista: tiimille, ajattelulle ja toimialalle, joka vasta alkoi ymmärtää sisällön sekä sosiaalisen median voiman. Olemme ylpeitä siitä, mitä rakensimme ja vielä innostuneempia siitä, mitä oli tulossa. Seuraavassa blogissa kerron vuosista 2015-2020.